Domesticat
Hoe willen wij de toekomst? Dieren zijn zo aangepast door de mens (domesticatie) dat ze ten gunste van de mens gebruikt kunnen worden als gezelschap, om op te eten, als leren tas, om prijzen mee te winnen, enzovoort.
In onze huidige westerse consumptiemaatschappij hebben wij voornamelijk te maken met zogenaamde productiedieren en huisdieren/gezelschapsdieren.
Het productiedier leeft om in allerlei producten verwerkt te worden waarbij het hele ‘productieproces’ zich achter gesloten deuren afspeelt. Wij hebben geen contact met deze dieren en ze worden onherkenbaar in producten verwerkt.
Het huisdier nemen wij daarentegen op als een volwaardig gezinslid om ons gezelschap te houden, we fokken het naar aanhankelijke kenmerken en (schoonheids)idealen.
Zijn we ons bewust hoe het dier in onze consumptiemaatschappij veelal dient als gebruiksgoed om onze wensen en behoeften te vervullen? En denken we na over de paradox tussen het dier als gezinslid en het dier als product?
In het project Domesticat worden vragen opgeroepen over onze (onbewuste) patronen en over de oorsprong en de grondstof van een alledaags product door het gezelschapsdier te veranderen in een productiedier